Färdig färgglad frukt på citrusträd i handeln, så vill den stora marknaden ha det

RSS
Färdig färgglad frukt på citrusträd i handeln, så vill den stora marknaden ha det

Ett intressant ämne när det gäller citrusträd som vi tänkte förklara nu, är hur dessa träd gärna bör se ut just under våren/tidig sommar, då marknaden uppe i norra Europa är som störst.

Många ställer sig frågan "kan man äta den frukt som redan sitter på trädet när man köper det?", "varför är det ingen frukt på dessa citronträd, när det var fullt med gula citroner på trädet jag köpte i butiken förra våren?" Ja visst attraheras vi av färggrann frukt på dessa härliga citrusträd ute i handeln och många väljer ju att köpa dessa citrusträd just pga frukten som sitter på trädet. Man räknar noga antalet frukter på varje träd och väljer som regel det träd som har mest frukt på sig. Man blir helt enkelt "förblindad" av frukten och hur trädet ser ut för övrigt, ja det lägger man betydligt mindre märke till.

Jag vet att jag själv gjorde exakt likadant, då jag i början av 2000 talet förälskade mig i dessa härliga citrusträd (på den tiden så fanns det i stort sett endast små citronträd hos mer välsorterade handelsträdgårdar). Men det jag, tillsammans med ett antal andra dock undrade, var just det att "hur kan så små unga citronträd ha ett antal färdiga citroner, stora som rugbybollar på sig när man köper dom i affärerna?" Ja den frågan sitter nog många på även idag. Det vi kan meddela, är att detta ej är en naturlig tillväxt hos det unga trädet, utan man använder sig av diverse metoder för att skapa fram denna attraktiva frukt redan till våren, då trycket och efterfrågan för citrus är som störst i norra delarna av Europa, dit man levererar stora mängder citrus, från framförallt Spanien och Italien (Sicilien). Folk som reser till Medelhavsländerna och kanske rent av sett/besökt odlingar & plantager där, vet att man aldrig ser vare sig mogna apelsiner eller citroner på träden under våren, däremot ett stort väldoftande "hav" av citrusblom, som sedermera blir till god citrusfrukt, men senare under hösten. 

 Citrus flowers

Man söker hela tiden tips, råd och olika former av "knep" för att få sina citrusträd till att vräka ut massa god frukt, med ett eget gott engagemang och med bra förutsättningar för trädet, så bidrar man ju givetvis till en bra tillväxt och förhoppningsvis en trevlig fruktsättning på trädet. Men vad är då själva "hemligheten" med citrusträden som är fulla av mogen frukt redan under tidig vår, då de transporteras upp genom Europa och gör säsongsentré på den skandinaviska marknaden? Ja svaret är följande alternativ:

1) Odlarna sparar den mogna frukten på träden från förgående senhöst, som då mognat i naturlig väg och därmed låter bli att skörda/klippa bort frukten från träden, som man annars normalt gör inför dess viktiga och välbehövliga viloperiod (Dec-början av Mars i södra Europa), just för att den ögonfallande färdiga frukten skapar en betydligt större marknad och "ha begär", kontra citrusträd som inte är fulla med frukt på sig. Men det man bör veta vid detta alternativ, är att dessa citrusträd då ej kan nyttja sin viktiga viloperiod, för att samla nya krafter till nästkommande säsong. Frukten som sitter på trädet kostar nämligen väldigt mycket näring och kraft från trädet, vilket medför att vilan uteblir.

2) Man driver upp små och unga citrusträd på ett mer "konstgjort" vis, ofta i stora växthusanläggningar, med olika "turbo-metoder", just för att pressa fram frukt på dessa unga träd till våren. Genom dessa metoder, så stressas de unga träden enormt och det är därför extra viktigt att ni direkt skapar bra förutsättningar åt era nyinköpta citrusträd, bland annat genom omplantering (större kruka och näringsrik jord), dessutom löpande näringssättning under vår/sommar/höst, men viktigast av allt är när det börjar närma sig vinterperiod, att låta dessa träd få sin välbehövliga vila, i sval och ljus miljö, fram till våren. Själva marknaden och mycket av produktionen med framförallt små citrusträd, fungerar ju tyvärr väldigt mycket som "slit å släng-växt", då många stora affärsjättar idag vräker ut enorma mängder av små citrus och ofta till låga priser. Meningen med detta är tyvärr att dessa små träd mest ska fungera som "säsongsväxter" att njuta av under vår/sommarperioden, för att sedan kastas, alternativt låta dö under vinterhalvåret. Sedan så köper många ett nytt till nästa vår, så snurrar allt och den stora marknaden för dessa växter, vilket givetvis är lite synd. Vi på Asejar Viveros vill ju något helt annat och lägger mycket kraft på att hjälpa både olika återförsäljare och privatpersoner att lyckas med sina växter, genom att ge goda tips & råd.

Vi vill att alla ska kunna ges långvarig glädje och lycka med sina växter, vi delar mer än gärna med oss av våra kunskaper, just för att vi själva älskar dessa växter. Vi är INTE affärsmän som sitter på fina kontor och kör runt i lyxiga bilar, vi är helt enkelt "vanliga" människor och tillhör folket, iklädda arbetsbyxor och med ett stort hjärta till det vi gör inom växter & trädgård. Citrusträd blommar normalt sett under Mars/April på våra plantager (Elche/Alicante, Spanien), efter sin välbehövliga lilla viloperiod under Januari och Februari. Apelsinträd och Mandarinträd vräker ut i en enorm blomning under framförallt Mars månad och en bit in i April, medans exempelvis citronträd mer löpande "potionerar ut" sin blomning under längre perioder, vilket därför är helt normalt att man kan se samtliga tre steg (blomning, omogen frukt och mogen frukt) på citronträd samtidigt under sommar & höst. När det gäller just apelsin och mandarinträd, så mognar all frukt relativt samtidigt och då från å med November/December.

När frukten mognar och hur lång tid det tar för frukten att mogna, styrs givetvis av aktuellt klimat, naturliga förhållanden (antal soltimmar och temperaturer), ålder/styrka på träden, hur mycket eller lite frukt som sitter på trädet och självklart tillsättning av bra näring. Så gott folk, även om vi alla självklart uppskattar fin färggrann frukt på citrusträden när vi ska köpa träden, så vill vi härmed meddela att det absolut inte är något fel eller "onormalt" med de citrusträd som tillfälligt saknar frukt under tidig vår. Tvärtom, det är just dessa exemplar som är de mest starka, friska och bästa träden. Blomning/små fruktkart bör de gärna ha, vilket då ligger helt rätt i tid och i sin naturliga status, under våren (samtidigt som den stora marknaden och säsongen startar upp). 

Citrus fields

Om man nu trots allt införskaffar sig i citrusträd, som har massa färdig frukt på sig, så rekommenderar vi en omgående omplantering i större kruka, med näringsrik citrus & medelhavsjord som sagt, därefter att gärna skörda/klippa bort åtminstone några av de färdiga frukterna, för att avlasta det hårt arbetande trädet och därmed minska "stressen" hos era citrusträd.

Slutsats: Vi odlar själva upp våra citrus i naturlig miljö, det vill säga utomhus året runt och direkt under den kraftfulla spanska solen. Vi sköter dagligen om alla våra träd och säkerställer att de får både rätt mängd vatten & bra näring. Vi rekommenderar starkt att man istället för att helt fokusera och "räkna antal färdiga gula citroner", istället inspekterar själva trädet i övrigt, det vill säga bladkrona, grenverk och givetvis själva grundstammen, för frukten kommer komma och den kan ni senare njuta av, bara ni sköter om era träd på ett bra sätt.... All lycka med era citrus // Med vänliga hälsningar Team Asejar Viveros.

 

Previous Post Next Post

  • Asejar Viveros
Comments 0
Leave a comment
Your Name:*
Email Address:*
Message: *
* Required Fields