Medelhavsväxter i Spanien (Swedish)

RSS
Medelhavsväxter i Spanien (Swedish)

Nu följer bra information angående tips och skötsel, gällande växter i Spanien (Medelhavsklimat).

Då vi givetvis även riktar oss till den inhemska marknaden, det vill säga kunder på spansk mark, så råder det självklart helt andra förutsättningar gällande växters skötsel.

Längs med Spaniens långa kust, så råder ett kraftfullt "Medelhavsklimat" och "Subtropiskt klimat", det vill säga långa säsonger med konstant sol och varma temperaturer. Klimatet längs stora delar av den spanska kusten omfattar i genomsnitt nästan 330 soldagar per år, med lång tillväxtperiod och kort "vintervila" för växterna.

Här i Spanien, så behöver man aldrig skydda sina växter från kyla eller väta. Här nere råder det precis "tvärtom", i form av långa torra och varma perioder, utan naturligt regn som faller. Därför är just en löpande och frekvent bevattning en livsviktig faktor för de flesta växter (undantag för agave, kaktusar och sukulentväxter). Det är som regel endast under Januari och Februari som merparten av växterna här nere klarar sig bra med det naturliga regnet som då faller. Däremot så är det aldrig några "garantier" för att det kommer tillräckligt med regn ens under denna svala period. Så för framförallt kruklevande växter, så bör man ändå ha tillgång till automatisk bevattning (även om tillväxten och omsättningen av vatten är som lägst under de mer svala månaderna Januari & Februari).

De flesta som har boende här i Spanien, men som ej bor här permanent, väljer ju att "pendla" mellan exempelvis Spanien och Sverige. Då väljer många dessutom att resa upp till Sverige under själva sommarperioden, då Sverige oftast bjuder på ljusa kvällar och med behagliga temperaturer, samtidigt som det blir extremt hett här i Spanien. Det är också just under dessa perioder som citrus, fruktträd, blommande växter, en hel del palmer, med mera, kräver mycket bevattning och i stort sett varje dag, för att må bra. Vi rekommenderar alltid ett automatiskt bevattningssystem, om man inte själva är på plats permanent och då väljer att vattna manuellt frekvent. Citrusträd är väldigt populärt att ha på terrasser, men det blir som sagt extremt hett under den spanska solen och på exempelvis en takterrass här nere, så bara på några enstaka dagar, så har citrusträd och de flesta andra växter som står i kruka drabbats av en rejäl torka och därmed tagit stryk.

Vi både planterar växter på friland i trädgårdar, men givetvis också planterar/levererar växter för ett vidare liv i krukor.

Viktiga faktorer för kruklevande växter, är att förse dessa löpande med bra näring, att åtminstone vartannat år omplantera växterna i större kruka och med ny färsk jord, löpande bevattning. Sköter man detta, så får man även njuta av fina friska växter i krukor. Hur man sköter bevattningen här nere i detta varma klimat, är mycket viktigt! Det råder stor skillnad på månader som Juli/Augusti, kontra Januari/Februari och växterna under Jan/Feb omsätter bara en liten del av den rikliga mängd vatten som omsätts under Jul/Aug. Därför är det väldigt viktigt att man justerar sina automatiska bevattningssystem i förhållande till rådande årstid och temperaturer. Att vattna växterna för mycket, är betydligt skadligare för växterna, än att vattna för lite. Övervattning under svalare temperaturer (lägre tillväxt), leder många gånger till att rötterna ruttnar och växterna dör. Det som sker vid för lite bevattning, är att växterna går ner i ett "skyddsläge" och sparar på sina resurser, genom att torka ut/fälla blad, som annars kostar både näring, vatten och energi, men trädet (grundstammen) kan överleva längre period, genom att gå ner i sitt "skyddsläge". Inget av dessa två förlopp är dock att på något sätt rekommendera, så vi rekommenderar alltid "sunt förnuft" och att man på bästa sätt tar hand om sina växter på ett bra sätt. Är man osäker på hur man ska ställa in sitt automatiska bevattningssystem löpande under säsong, så går det givetvis alltid bra att kontakta oss, så hjälper vi er.

I och med att säsongerna här nere är väldigt långa och med en väldigt stark tillväxt, så är det extra viktigt att förse sina växter med bra näring (framförallt järn & zink för de flesta växter). Tillväxtperioden är lång här nere och "vintervilan" är kort, vid utebliven näringstillsättning, så blir växterna relativt snabbt kraftlösa och "utmattade".

Vad är det då för skillnad mellan kruklevande växter och växter som planteras på friland? Ja det är en stor skillnad och helt olika förutsättningar. Växter på friland, har som regel obegränsat utrymme, eller åtminstone ett stort utrymme till att kunna utveckla sitt rotsystem på ett naturligt sätt, vilket i sin tur medför att växterna får en helt annan växtkraft och växer sig stora snabbare. Man ska dock tänka på att en växt/träd som är nyplanterat på friland, INTE bara direkt kan "gå för egen maskin" när det gäller att förse sig själv med vatten. Många tror att sina nyplanterade växter klarar sig fint på egen hand, så fort de har planterats ner, men rotsystemet behöver en bra tid på sig att utvecklas och att växa, för att växten/trädet i framtiden ska kunna dra upp grundvatten via sitt rotsystem. Men då det är ett väldigt torrt klimat här nere och väldigt sällan regnar, så är det trots allt bäst att även hjälpa sina frilandsplanterade växter och träd med bevattning, framförallt citrus och andra fruktsättande träd, som omsätter mycket vatten.

Kruklevande växter/träd, lever lite som i "fängelse" däremot, med begränsat utrymme till att kunna utveckla sitt rotsystem, vilket då leder till att de inte växer sig lika stora och kraftfulla (som på friland).

Det är ju i och för sig bra, för stora träd med en stark tillväxt, skulle ju vara väldigt svåra att hantera i just krukor. Kruklevande växter/träd blir lite mer som "bonsaiträd" per automatik, även om dess funktioner med både blomning och eventuell fruktsättning är intakt. Kruklevande växter måste man däremot, precis som vi tidigare skrivit om, ta hand om och sköta på ett annat sätt, för att de ska må bra och kunna trivas.

Beskärning: Ja vilken tid är det bäst här nere för beskärning? Beskärning är precis som uppe i Skandinavien, bäst att utföra under svalare perioder och därmed lägre tillväxt på växterna/träden. Grenverk blöder inte på samma sätt vid låg tillväxt och svala temperaturer, som de annars gör mitt under högsäsong/sommarperiod. Den stora skillnaden mellan Skandinavien och Spanien, är ju de långa säsongerna och långvariga värme här nere. På så sätt har man inte lika lång tid på sig att beskära under "optimal tid", men bäst är det att beskära under perioden Januari/Februari, då det är som svalast temperatur här nere i Spanien.

I Spanien och runt södra Europa, så sker leveranser av våra växter året runt, medans centrala och norra Europa som regel är väldigt koncentrerat till Mars-Juli.

Vi levererar endast växter och träd, som har ett nytt utvecklat rotsystem/omrotade i sina krukor, vilket gör att man kan plantera våra växter/träd i stort sätt året runt.

När man planerar en ny trädgård, eller en takterrass med växter i krukor, så är det väldigt viktigt att man "tänker rätt från början", med detta vill vi säga att anpassa växter utefter de förutsättningar som bjuds. Exempel på detta är bland annat, att EJ plantera en snabbväxande palm som Washingtonia Robusta för nära en husvägg, mur, eller pool...för detta kan komma att skapa problem bara inom några år, då dessa palmer växer snabbt och blir rejält kraftfulla på kort tid. Vi vill också starkt avråda till att plantera en vacker bougainvillea i nära anslutning till en pool, då man dessvärre kommer få börja varje morgon med att rensa upp "328 st" blommor från poolen, vilket man lätt kan tröttna på i långa loppet. När det gäller underbara fruktträd i alla dess former å sorter, så är det givetvis ett "måste" att ha sina egna fruktträd i detta soliga klimat, för att kunna njuta av sin egenskördade goda frukt. Men även här bör man planera rätt, med tanke på att olika typer av fruktträd har olika skördetider.

Så om man är en "pendlare" mellan Spanien och något annat land (Sverige, Norge, Danmark exempelvis) så bör man tänka på att kanske inte satsa på fruktträd som ger skörd under tiden man inte är i Spanien, med tanke på att det istället blir fallfrukt åt myror och getingar. Syftet med härliga fruktträd, är ju givetvis till stor del av att man ska kunna få njuta av sin egenskördade frukt som dessa träd erbjuder. Skandinaver och många övriga Nord-europeér, har ju en tendens att tillbringa mycket utav just sommartiden uppe i de norra delarna av Europa och är därför inte på plats i Spanien under perioden Maj-Augusti/September. Då är det exempelvis dumt att satsa på Fikonträd och Persika/Nektarin, som ger skörd mitt under dessa sommarmånader. För övrigt är ju givetvis både färska fikon och persikor/nektariner underbart god frukt ska sägas, bara man kan vara på plats och skörda frukten. Apelsinträd, mandarin/clementinträd, citronträd, granatäppelträd, kaki/persimon, avokado, mango...är samtliga fruktbärande träd som ger skörd mot hösten (perioden Oktober-December/Januari), då många tillbringar sin tid här nere, vilket då också är optimal skördetid.

Många fruktträd är naturligt bladfällande under senhösten, även i södra Europa, så det är helt normalt att exempelvis granatäppelträd eller fikonträd får gula blad i November/December, som sedermera faller av trädet.

Exempel på "vintergröna" fruktträd som ej fäller sina blad är: citrusträd, olivträd och "nispero" (Eriobotrya Japonica). Tänk gärna också på att placera framförallt citrusträd och granatäppelträd med så mycket sol som möjligt, just för att underlätta för trädet och fruktens mognadsprocess. Den mesta frukten kommer dock att hinna mogna ändå, även vid placering "halvsol", med tanke på de långa säsongerna i Spanien, men bäst är trots allt att placera dessa i så soligt läge som möjligt.

Vi utför de mesta jobb och arbeten inom växter & trädgård, allt från enklare utföranden, till större och mer omfattande arbeten. Man kan enkelt få goda råd och tips av oss när det gäller planering och skapande av sin trädgård, terrass/takterrass, med mera. Vi har en stor kärlek till det vi gör och vill kunna hjälpa alla på bästa sätt.

Previous Post Next Post

  • Asejar Viveros
Comments 0
Leave a comment
Your Name:*
Email Address:*
Message: *
* Required Fields