Omplantering av växter och träd i kruka (steg för steg)

RSS
Omplantering av växter och träd i kruka (steg för steg)

Att tänka på till att börja med: Vi rekommenderar starkt att man satsar på de typer/sorter av växter eller träd, som är mer lämpade till att ha i krukor, det vill säga exempelvis långsamt växande växter. Det finns framförallt två typer av både vackra och lättskötta "dvärgpalmer" som vi varmt vill rekommendera. Dels palmen Cycas Revoluta (känd som sagopalm eller japansk kottepalm). Denna trevliga och mycket dekorativa palm kräver dessutom betydligt mindre bevattning, än många andra alternativa växter. Det andra alternativet är palmen Chamaerops Humilis (känd som europeisk dvärgpalm). Även denna palm är väldigt vacker och dekorativ. Gemensamt för dessa två sorters palmer, är att de är väldigt långsamt växande och blir aldrig högre än några meter (detta efter mycket lång tid ska sägas). Det finns exemplar av Cycas Revoluta, som är 4-5 meter höga, med en ålder på över 250 år (så då kan ni tänka er den mycket långsamma tillväxten). Sorter utav kaktusar och sukulenter är givetvis ett alternativ, då man har begränsad möjligthet till bevattning och vill ha växter som är väldigt lättskötta. En snygg stilren kaktus med lite höjd, är ju aldrig fel att ha i en större och snygg kruka, men då ska man samtidigt veta att de flesta kaktusar är taggiga och bör ej placeras på platser där små barn springer runt och leker (säkerhetsrisk). Olivträd i olika former är alltid vackra och även mycket populära. Olivträd är starka och kan leva ett långt liv i kruka, med rätt förutsättningar. När vi pratar fruktbärande träd, så är fikonträd, granatäppelträd, aprikos, japansk mispel "nispero", druvstockar och i vissa fall även persika trevliga och lämpliga alternativ att plantera i större krukor. Citrusträd är givetvis otroligt populära och mångas absoluta favorit. Dessa träd går att plantera i krukor, men man bör veta att citrusträd är enormt näringskrävande, framförallt när det gäller järn & zink. Därför är det viktigt att man skapar optimala förutsättning för sina citrusträd, i form av en större kruka, med näringsrik jord, frekvent tillförsel av en bra citrusnäring och löpande jämn bevattning. Just att använda sig av en bra jord och bra näring när man planterar/omplanterar, ja det vill vi starkt rekommendera till ALLA växter. Det är självklart också viktigt att använda sig av en rymlig kruka, för att växternas/trädens rotsystem ska kunna utvecklas på ett bra sätt.

Omplantering/Plantering i kruka

1) När man utför en omplantering, så ökar man som regel krukans storlek, jämfört med den tidigare krukan. Börja med att tillsätta ny näringsrik jord i krukans botten, fyll upp med jord så att rotklumpen på växten/trädet nästan når upp/är i höjd med krukans kant (några centimeter under kanten). Själva växtens/stammens början ska vara i linje/höjd med jordytan när man planterat klart.

2) Avlägsna den tidigare krukan från växten/trädets rotklump. Vi rekommenderar inte att man rotbeskär eller skrapar rent rötterna i kraftigare utsträckning, utan att man bara försiktigt avlägsnar den jord som lätt faller av från själva rotklumpen runtom (som sagt, renskrapa inte rötterna från jord).

3) Sätt ner växten/trädet i den nya krukan, använd gärna lite långtidsverkande näring och strö ut runt själva rotklumpen i den nya jorden. Se nu till att växten/trädet står rakt och centrerat i krukan, dessutom i rätt höjd.

4) Fyll på med jord i krukan och det är viktigt att man "packar till" och trycker ihop jorden noga runt rotklumpen och runt hela växten/trädet. Detta för att växten/trädet ska planteras stabilt och inte luta, eller till och med riskera välta i krukan, om jorden (som brukar vara porös) inte trycks till. Fyll hela tiden på med mer jord efter behov, så att jordytan till slut är några centimeter under krukans kant och i jämn höjd med växtens/stammens början. OBS! Plantera ej ner en del av stammen under jord, då kan man skada grundstammen.

5) Fyll på och täck jordytan med någon snygg dekorsten, alternativt täckbark (givetvis valfritt och ej ett måste).

6) Vattna igenom den nyplanterade växten/trädet, så att man genomvattnar hela jorden ordentligt. I samband med detta, så rekommenderar vi även att man passar på att tillsätta flytande näring (vi har en riktigt bra och organisk citrusnäring, som vi själva använder oss av).

7) Beroende på aktuell årstid och temperatur, så styr man efterföljande bevattning med hänsyn av just tid på året och aktuell temperatur.

video förklaring kommer snart!

Previous Post Next Post

  • Asejar Viveros
Comments 0
Leave a comment
Your Name:*
Email Address:*
Message: *
* Required Fields